събота, 29 януари 2022 г.

ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВАТ ДЪЛГОВЕ И КРЕДИТИ


Буквално ни учат от детството, че дългът е благородна кауза.
Дългът е именно онова велико нещо, което издига човека над самия него (И. Кант).
Казват ни, че сме длъжни на всички: родители, деца, държавата, родината.
Причините за дълга са тясно свързани с фигурите на родителите, които са значими за детето.
Когато "целият свят" ви е длъжен, трябва да погледнете връзката с майка си.
Когато се стремите да давате заем на всички, вие се опитвате да създадете фенове за себе си - хора, които заедно с парите ще ви дължат обожание. На този, който създава длъжници, често му липсва любов. Подсъзнателно човек, така да се каже, купува любов. И също така подсъзнателно се стреми да запази дълга за по-дълго време. Спомнете си какви отношения сте имали с майка си, където тя „не ви е обичала достатъчно“?
Човек може да се тревожи за своята несъстоятелност. А обществото подхранва образа на успеха през призмата на материалното благополучие. Всеки го има, но аз нямам. Искам сега, защо да спестявам?! Включена е позицията на делинквентно дете, което бързо намира пари (заеми, дългове) и показва резултатността си. Това вътрешно дете смята, че е измамило всички.
Но когато дойде датата на връщане, започва силен тест. Отношенията с бащата са отговорни за способността за изплащане на дълга. Ако човек е в състояние да изплати дълг, тогава можем да кажем, че баща му е авторитет за него. Ако длъжникът не може да се справи, той се опитва да отложи периода на погасяване, да намали сумата, тогава говорим за размита фигура на бащата. Може би е бил деспотичен, или често е отсъствал, или изобщо не е бил.
За да се справите с дълговете, трябва да преразгледате отношенията си с родителите си: помнете ситуации, когато майка ви е обичала безусловно, а баща ви е бил авторитет. Това ще улесни и по-бързо погасяването на задълженията.
Направете списък на всички дългове: материални и нематериални. Запишете какво дължите сами (не сте преминали курсовете, които сте купили преди месец, не сте довършили четенето на книгата, не сте завършили нещо, не сте го затворили). Направете това и веднага ще се почувствате по-добре.
Ще ви разкажа как да се отървете от дългове и заеми в следващата публикация.
Беше ли полезно - поставете 💝, маркирайте и споделете с тези, на които желаете финансова независимост.
Приятен ден!