вторник, 26 април 2011 г.

КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА


Според повечето експерти от областта на психологията, КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА, освен всичко останало (например: професионализъм,  късмет, образованието и т.н.,) трябва да се търси и в...


 1.Мащаба на желанието..

Като правило, хората  които са постигнали успех в живота, не мислят за малките категории. Техните мечти вече са да избягат към небесата, на дадена височина. Те си поставят такива цели, които обикновенния човек е трудно да си ги представи.В една от речите си, Бодо Шафер разказва за един от бъдещите си треньори, който му задал въпроса:: "Колко пари искаш?"Шафер отговорил: "10 хиляди долара" Тогава треньорът казва: "Махай се! Нямам нужда от един студент, който се нуждаe от толкова малко ».... Този треньор принудил Бодо Шафер да повдигне летвата на своето желание до 25 хиляди долара, което поставило Бодо (по собствените му думи) в една ужасна нервна ситуация, но може би в противен случай ние нямаше да знаем за този Бодо Шафер, който сега е известен на целият свят?Кой знае, може би той е оценил своите шансове за по-добри от възможностите на други хора, повярвал е в себе си и е смятал, че способността му е по-добра, отколкото на повечето други хора? Може би той се е отличавал с по-висока устойчивост на провал, дори и на по-голям?
Така нареченият подкожен слой оптимизъм, или неоправдан оптимизъм, който подбужда мобилизация на всички жизнено важни ресурси?

Във всеки случай, тези, които постигнат успех са убедени, че всяка цел може да бъде постигната, и света по принцип е управляем.



(Следва продължение)