събота, 16 май 2015 г.

ДЕвЕТ УРОКА НА ЖИВОТА ОТ КОНФУЦИЙ













Философията на великия китайски мислител e фокусиранa върху морални въпроси, както лични, така и от социална гледна точка. Мъдрецът размишлява върху правилността на обществените взаимоотношения, справедливост и равенство.
AdMe.ru води 10 цветни житейски уроци, базирани на философията на Конфуций:

1. Просто продължавай
"Няма значение колко бавно вървите, стига да не спирате."
Ако продължите по правилния път, след това в крайна сметка ще достигне желаната от вас цел. Трудната работа трябва да се извършва последователно. Успешния човек - е този, който остава верен на идеята и, въпреки обстоятелствата, се движи към целта си.

2. Вашите приятели са важни
"Никога не се сприятелявайте с някого, който не е по-добре от вас."
Вашите приятели са пророчество за бъдещето ви. Отивате там, където те вече са се разположили. Това е една добра причина да търсите приятели, които се движат в същата посока, която сте избрали. Затова се обграждайте с хора, с огън в сърцето!

3. За хубавото, трябва да плати
"Лесно е да се мрази и е трудно да се обича. На тази основа са повечето неща в живота ни. Всичко добро, е трудно да се постигне, а много по-лесно е да се получи нещо лошо. "
Това обяснява много неща. По-лесно е да се мрази, по-лесно да сме негативни, по-лесно е да се оправдаем. Любов, прошка и великодушие изисква много сърце, голям ум и голямо усилие.

4. Първо, да подготвим своите инструменти
"Житейските очаквания зависят от усърдието и старанието. Механикът, който иска да подобри работата си, първо трябва да си приготви инструменти. "
Конфуций е казал: "Успехът зависи от предварителна подготовка и без такава подготовка ще се случи провал." Каквото и да правите в живота, ако искате да успеете, първо трябва да се подготвите. Дори и най-големият провал може да ускори пътя към успеха.

5. Няма нищо лошо в това, че сте направили грешка
Няма нищо лошо в това, че сте направили грешка, ако не продължите да мислите само за това. Не се притеснявайте за нищо. Грешката - това не е голямо престъпление. Не позволявайте на грешката да съсипе деня ви. Не позволявайте на лошия резултат да заеме вашите мисли. Няма нищо лошо в правенето на грешки! Празнувайте грешките си!

6. Обърнете внимание на последствията
"Когато сте ядосани, мислете за последствията."
Соломон каза: "дълготърпеливия е по-добър от храбрия, и по-добре владеещия себе си е по-добър от завоевателя на града." Винаги помнете, че трябва да се запази самообладание и да се мисли за последствията.

7. Да се правят корекции
"Ако това е очевидно, че целите не могат да бъдат постигнати, не променяйте целите, коригирайте вашите действия."
Ако вашите цели не изглежда възможни за тази година, то сега е много добър момент да се състави план за тяхното постигане. Определете вашите правила за успех и се движиете плавно към целта си.

8. Можете да се учите от всеки
"Ако аз вървя с двама души, всеки от тях ще влезе в ролята на мой учител. Аз ще подражавам добрите черти на един от тях и ще поправям, в себе си лошото в другия. "
Вие може и трябва да се учите от всеки, независимо дали това е измамник или светец. Всеки живот е една история, изпълнена с уроци, узрели за бране. Например, можете да вземете нещо добро и полезно за себе си от "Седем урока на живота" от Уил Смит или да трупате знания от "Десет златни урока" на Айнщайн.

9. Всичко или нищо
"Каквото и да правите в живота, го правете с цялото си сърце."
Каквото и да правите, правете го с цялото си сърце, или не го правете изобщо. За да успее в живота, вие ще трябва да даде най-доброто от това, което сте способни, и тогава ще живеете без съжаление.

http://ggeorgiev.aba.community/