четвъртък, 21 март 2019 г.

СИЛАТА НА СЕМЕЙНИТЕ КОРЕНИ

















Една прекрасна притча за силата на семейните корени и родителите, възпитаващи силни и уверени деца.

Имало едно време двама съседи, които живели в съседски къщи. Единият бил напорист и нарцистичен застрахователен агент, а другият – скромен и мълчалив пенсиониран учител. И двамата засели градините в предния двор на къщите си по едно и също време. В отглеждането на цветята обаче подхождали различно. Пенсионерът поливал растенията с малко вода, само когато е нужно, докато застрахователния агент поливал цветята си обилно, в определен ден и час. Освен това той използвал и иновативна технология, която да подсилва растежа им, да ги предпазва от пресушаване в горещи дни и да ги държи възможно най-свежи. Растенията на пенсионирания учител били отглеждани по-просто, но все пак са изглеждали добре.
Съвсем скоро предния двор на застрахователния агент се превърнал в чудна цветна градина, която ставала все по-зелена и все по-разлистена.

Една нощ обаче се разразила люта буря. Силен вятър и обилен дъжд се развихряли чак до сутринта. На другия ден двамата съседи излезли на предния двор, за да видят пораженията от вихрушката.

Застрахователният агент останал в шок. Цветята, за които се грижил толкова усърдно, които поливал всеки ден и поддържал с модерни технологии, били напълно унищожени. Градината на пенсионирания учител обаче била непокътната. Сякаш бурята изобщо не е минавала през неговата къща. Когато видял това, изумен, но и разгневен, застрахователният агент се обърнал към пенсионирания учител и го попитал:

- Как може да се случи това?! Та аз се грижих за моите цветя много повече, отколкото ти за твоите. Поливах ги всеки ден. Полагах толкова много усилия, за да бъдат винаги свежи и хидратирани. А сега… всичко е изкоренено. Твоите пък си стоят здрави и непокътнати. Как е възможно това?!

Пенсионираният учител го погледнал с кротката си усмивка и му отвърнал:

- Ти даваше толкова обилно вода и внимание на своите цветя, че не им позволи да работят сами за оцеляването си. Улесни съществуването им толкова много, че те дори не са имали нужда да пуснат корените си дълбоко в земята, за да търсят вода от почвата. Аз поливах моите цветя малко, но достатъчно, за да оцелеят и да имат сили сами да търсят остатъка от нуждите си. Веднъж пуснали дълбоко корени, цветята стават толкова силни, че и най-силната буря не може да ги нарани.

ПОУКА

Историята представя двата типа родители, а цветята са символ на техните деца. Когато ги глезите и им давате всичко, те няма да имат уменията и силата да се справят с трудностите в живота, нито още знаят как да работят, за да постигат собствените си успехи.

При децата е много по-важно да ги съветвате, а не да им казвате, да ги учите как сами да решават, а не да взимате решенията вместо тях. И най-важното – децата трябва да се учат да бъдат самостоятелни, за да могат сами да поемат своя път и да са способни да дадат същата сила на своите деца.

070090078; +359894512331
georgiev.georgi@aba.marketing
Инвестиционни идеи, директно от кухнята

Редактор: Милена Минчева; Източник: moralstories.org; Снимки: unsplash.com