вторник, 26 януари 2010 г.

ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ЧАСТНИЯ ИНВЕСТИТОР




От инвестиционна гледна точка живота на човека се дели на три периода:


Пред инвестиционен - преминава примерно от момента на раждането до започването на самостоятелния живот. През това време човек живее от парите на родителите си. В началото на самостоятелния си живот, човек започва да печели и за него настъпва съзнателния период на инвестирането. „Два случая, в които може да не се инвестира: Когато няма пари или когато има изобилие от пари” – казал Марк Твен. Във всички останали случаи - инвестирането е необходимо. Именно в активния, работоспособния период хората създават материални ценности и своя фамилен капитал за пасивен доход, от който може да се живее в периода на потреблението, а натрупаният капитал се предава по наследство.

Всеки ден остава с един ден по-малко до началото на периода, когато ще се нуждаем от средства без да работим и най-често съвсем и не подозираме, че това може да случи, не само поради старост, а даже и съвсем рано.


Съществуват три главни риска:


1. Риск от спиране на доходите в бъдеще (причините могат да бъдат различни: семейни, икономически...)


2. Рискът от това доходите, които има човек да не са достатъчни за задоволяване на потребностите в бъдеще.


3.  Рискът от загуба на трудоспособност (понякога това може да стане още в ранна възраст


Формирайки свой фамилен капитал и създавайки материални ценности, частния инвеститор преследва 3 класически цели и решава 6 класически задачи.


Цел 1. Известно е, че колкото по-добре живеят хората – толкова повече спестяват. И затова най-първата цел на всеки човек е да формира натрупване от доходите си под формата на спестяване.

Спестяване – това е форма на натрупване (инвестиране) за съхраняване на покупателната възможност на парите. Класически парите в банков депозит носят около -1% до +1% годишна лихва, която не стига дори за преодоляване на инфлацията. Доходността е ниска, а разходите постоянно растат, плащата дори когато касиерката брои вашите пари.


Цел 2. Ръст на капитала. Когато хората спестяват, при тях се появява и желание да увеличат своите спестявания. Инвеститорът започва да търси финансови инструменти, които биха увеличили неговите пари 2-3 пъти. Това може да се постигне в днешно време и на съвременните финансови пазари има голямо разнообразие от финансови инструменти:


Цел 3. Получаване на доход от капитал. Достатъчно е да натрупате капитал, за да живеете без да се налага да работите. Например да пътешествате.


Целите на хората, много си приличат, всички се стремят към финансова независимост. Всеки човек си има своя парична схема: за едни това са 100,000,- лв, а за други – 1,000,000,-$. Съответно дохода от капитал зависи от неговия размер. Колкото е по-голяма сумата – толкова е по-голяма сумата на дохода.


Освен това, когато инвеститорът постигне трите си цели, така решава и шестте си класически задачи.


Задача 1. Образование. В днешно време за да получиш хубаво образование е необходимо да имаш „крупна сума”. Хубаво е когато родителите могат да помогнат в решението на тази задача... Но, ако не могат? Тогава тази задача трябва да решавате самостоятелно. Заработвате, спестявате, инвестирате, печелите, учите се с една част от капитала, защото когато получите добро образование, като специалист ще имате по-висока цена.


Задача 2. Недвижимо имущество. Желанието на всеки зрял човек е да има собствен дом е напълно естествено. За решаването на жилищните проблеми са необходими пари и то съвсем не малко. Днес на пазара на недвижимите имоти се предлагат всевъзможни варианти за решаване на тази задача. Въпросът е в парите... Как да направим пари? Инвестирайте!!!


Задача 3. Застраховане. Въпросът за застраховането възниква само тогава, когато човек има какво да губи. Ако имаш имущество, бизнес, живот, доход т.н. Има хубава фраза: колкото повече активи има човек, толкова повече трябва да застрахова. А застраховката струва пари...


Задача 4. Формиране на пенсионна осигуровка. Разглеждайки живота на човека от икономическа гледна точка както ние вече говорихме, всеки от нас постепенно отива към периода на потреблението. По тази причина в зависимост от това кой колко капитал е натрупал през инвестиционния си период, толкова ще бъде и съответния пасивен доход, която би могъл да получава. 


Въпросът е само в избора и в парите...


Задача 5. Формиране на наследствен капитал. Ние всички обичаме своите близки: деца, внуци, племенници, сестри, братя и т.н. ние искаме да оставим след себе си добри спомени и да направим живота на нашите близки по-хубав. Ние бихме искали нашите близки да имат по-добри стартови възможности и да преживеят по интересно живота си. Но затова е необходим фамилен наследствен капитал, който трябва да се създава сега инвестирайки в доходни и надеждни финансови инструменти.



Задача 6. Съхраняване на здравето и активното дълголетие. Известно е, че човек не желае да се разболява, старее или умира. И да създаде материални ценности за да се възползва от тях и да живее пълен с щастие живот, обкръжен от близките и любими хора дълги години... А за това трябва да съхраним здравето си. За да съхраним здравето си – трябва да се храним рационално, необходима е двигателна активност и позитивно отношение към живота. Но качественото и пълноценно хранене, заниманието с фитнес, психология и духовни практики струва пари и то не малко. Излиза, че и за тази задача трябва да се правят инвестиции…


Темата е била важна, както и сега, така за в бъдеще. Ако не сте информирани от родителите си и от вашите учител, това може да породено от тяхното незнание по такива тем. Започнете от рано, помогнете на децата и внуците си да добият интерес към темата и по този начин, ще им осигурите шанс в състезанието наречено “Живот”


https://mssg.me/georgiev.finance

+359894512331