сряда, 13 януари 2010 г.

ЗЛАТОТО & ИНФЛАЦИЯТА



Кое движи цената на златото? 


"Никога и за нищо човешките ресурси не са били използвани за нещо толкова абсурдно, както при изкопаването на злато в едни краища на света, само за да бъде превозено на друго място и закопано отново, в специално изровени за целта ями и строго да се охранява," казва Робърт Трифин, един от прочутите икономисти на 20 век. Макар лично аз да намирам много истина в думите му, все пак никой не може да отрече качествата на ценния метал. Златото се използвало като платежно средство хилядолетия наред.


Много велики империи и държави са се погубили, а заедно с тях и паричните им единици, но изглежда и днес златото не е с по-малко значение от това, което е имало в миналото. Следователно би представлявало интерес да видим, кои са някои от факторите, които стоят зад ценообразуването му.


Няколко са основните фактори, които определят стойността на златото. Както при цените на всяка друга стока, така и за цената на златото, роля играят равнищата на търсене и предлагане. Все пак съществуват някои различия, които следва да бъдат отчетени при анализа на този ценообразуващ фактор. Докато другите полезни изкопаеми се добиват с цел да бъдат използвани в производството, то основната причина за добива на злато е то да бъде събирано и съхранявано. Златото е прието в цял свят като резервно средство.


Годишният добив на злато не оказва голямо влияние върху цената, както това става при други стоки. Причината е, че златото не губи своето качество и стойност с времето. Злато придобито преди две хиляди години има същото качество, каквото и новодобитото злато. ЮАР, САЩ и Австралия са сред основните производители на злато днес.


Въпреки, че годишният добив на злато не е от толкова голямо значение, то търсенето оказва съществено влияние върху цената. През първата половина на 2005 година търсенето на злато се увеличава с 29%. Нараства търсенето на злато за нуждите на бижутерията (около 75% от общото търсене, най-вече в Индия и САЩ). Китай представлява пазар, чиито потенциал тепърва ще се реализира. Златото намира все по-широко приложение в медицината и електрониката (около 15% от общото търсене). Много хора предпочитат да съхраняват и инвестират средствата си под формата на злато (около 10% от общото търсене).


Централните банки на страните и МВФ са ключовите играчи на пазара на злато. Те държат около 20 % от световното злато в своите трезори под формата на официални резерви. Покупката и продажбата на злато от тези институции е основна движеща сила зад цената на ценния метал. За да се стабилизират донякъде цените, е подписано Вашингтонското споразумение за златото. То влиза в сила през септември 1999 година, а страните и организациите, които са го приели, се задължават да не надвишават 400 тона годишни продажби. По-късно това  количеството е увеличено до 500 тона годишно.


Едва малко над 1% от резервите на Китай са в злато, за разлика от САЩ, където този процент е около 16. Китай изявява желание да увеличи резервите си в злато. Това би оказало голям натиск върху пазара.


Въпреки значението на търсенето и предлагането за цената на златото, други фактори играят по-съществена роля.


Безспорно основен фактор е курса на долара. Тъй като златото се котира в долари, колкото по-ниска е стойността на долара, толкова по-висока е цената на метала. Причината е, че при понижаване на курсът на долара, златото става относително по-евтино в евро и други валути, а резултатът е засилено търсене на злато от страна на европейците например, което завишава цената му в долари, докато не се възстанови равновесната му цена в евро. Това обяснява защо връзката между цената на златото и долара е обратна.


По същата линия се определя и връзката между цената на петрола и златото. Цената на петрола също се котира в долари. Спад в стойността на долара ще доведе до повишаване на цената на горивото, тъй като производителите биха желали да получат същото количество местна валута срещу износа. Освен това щатската икономика е силно зависима от вноса на петрол и завишаването на цената му води до по-голям търговски дефицит, а от там и на спад на курса на долара, което вече видяхме как влияе на цената на златото. Или зависимостта между цената на петрола и златото е положителна.


При голяма инфлация книжните пари бързо губят своята покупателна сила. В такива случаи икономическите агенти, в стремежа си да запазят стойността на спестяванията си купуват злато, тъй като то е далеч по-стабилно. Това води до покачване на цената му. Златото е предпочитано при опасност от война или криза, тъй като слабо се влияе от проблемите в дадена страна.


Спецификата на ценообразуващите фактори на златото, тенденцията в тяхното развитие, както и самите характеристики на златото, го правят подходящ инструмент за намаляване на риск на инвестиционния ни портфейл. Засилващият се търговски дефицит на САЩ и нарастването на търсенето на ценния метал в производството и бижутерията, са причини които могат да ни накарат да помислим за място на златото в нашите спестявания.

http://ggeorgiev.aba.community/