неделя, 6 ноември 2016 г.

КОГАТО УЧЕНИКЪТ Е ГОТОВ, УЧИТЕЛЯТ САМ ИДВА

























 КОГАТО УЧЕНИКЪТ Е ГОТОВ, УЧИТЕЛЯТ САМ ИДВА

Това заглавие е една будистка поговорка, която аз уважавам.
В живота има ситуациите, които понякога се повтарят, за да можем да научим нещо. Нещо важно за самите нас. Или пък просто Съдбата (или каквото е там) ни среща с подходящите и правилни хора, на правилното място, в правилния момент.
Иначе през живота ни преминават много учители. Понякога това са хората, назначени с тази задача, понякога това са просто житейски приумици на Живота. Още от първия ни ден след раждането ние започваме да се учим от това, което поколенията преди нас са натрупали като опит и умения. Когато някой човек спре да се учи - той губи мотивация за живот. Губи една от основните си цели и се забива в сивото еднообразно скучно ежедневие. Всички ние сме "продукт" на родителите си, социалното общество в детската градина, училище, залата за спорт, приятелите и всички онези социални групи, през които сме преминали. Какво става обаче, когато тези уроци (или крайният резултат) не ни харесва?
Вариант 1: обвиняваме света, родителите, вселената, политиците и т.н за това, че образователната ни система е зле, че няма достатъчно средства, че не са положили нужните усилия. Или по модерному използваната чуждица - "хейт". Особено напоследък става изключително модерно в публичното пространство да се изпращат безадресни негативни реплики. Или адресирани директно към нацията, народа, държавата, партията и всички останали. Често срещам коментарите за "глупав народ", "глупави българи", "тъпи хора", "лъжливи жени", "скапани мъже" и тн. По-странното нещо е, че така всъщност адресиращите - без да се усещат, обиждат и самите себе си. А за един мислещ човек подобни реакции всъщност показват едно безсилие и липса на желание за промяна у изпращащите ги.
Повече от ясно е, че винаги ще има някой, който да е с нещо повече от нас: по-красив, по-умен, по-надарен, по-танцувален, по-щастлив или каквото и да е. И вместо това да се превръща в повод и причина за намиране на стимул и мотивация у самите нас, за да се развиваме, да търсим промяната, да успяваме да превъзмогваме себе си - много често хората се забиват в неуменията си и затъват в тях.
Нееднократно съм виждал ситуацията, когато някой се ядосват на маминото синче (или татината дъщеричка), които без да са се потрудили, без да са дали нещо от себе си, се возят на скъпата лъскава кола и нарушават правилата на движението като безнаказани. Или се разполагат в огромния мезонет. Или носят скъпите накити, или, или.. Само че годините опит са ме научили, че изработеният хляб е най-сладък. Нищо друго не може да се оценява по този начин, както това, което сам си направиш, не това, което ти е дадено даром. То сякаш е нещо нормално, нещо, което не се приема по същия голям и значим начин. Опитът, собствените умения - това са неща, които нямат цена.

И.. Идва Вариант 2 за реакция. Поглеждаме и себе си. Какво сме постигнали, как сме го постигнали, можем ли повече, какво искаме, защо го искаме. Задаваме си правилните въпроси - и може да успеем да намерим верните отговори. Или поне тези, които да ни накарат да се чувстваме добре и щастливи. И просто не спираме да се учим. Винаги ще има по-красиви, по-добри, по-умеещи, по-знаещи, по-начетени, по-внимателни, по-щастливи, по-богати, по-организирани, по-отговорни от нас. Затова не трябва никога да спираме да се сравняваме само със себе си. За да сме  по-красиви, по-добри, по-умеещи, по-знаещи, по-начетени, по-внимателни, по-щастливи, по-богати, по-организирани, по-отговорни от самите нас.

ABA Marketing предлага възножност за личностно развитие и променящо живота обучение. За да може ефективно да се използва тази възможност и дасе постявят големи, осъществими цели, направете следното:

1. Оправете комуникацията си - Компютър, Интернет, Skype, You Tube, Facebook, Viber и т.н.
2. Научете веднага правилата за работа и обучение от вашия агент.
3. Научете условията за ползване и ползите от продуктите на компанията, както и системата за оценка и заплащане на консултантския труд.
4. Показвайте (демонстрирайте) желанието си за съвършенство и професионално развитие в кариерната стълбица на компания. Това ще мотивира вашия агент да даде най-много от себе си.
5. Изучавайте знаията и опита на ръководителите във вашата структура.
6. Участвайте в семинарите, организирани от Академията за порофесионално развитие и от вашата дирекция.
7. Говорете всеки ден с прекия си ръководител и използвайте наученото в своята практика. Трупайте безценен опит.

(следва продължение)

http://aba.community/BG-000172