вторник, 19 март 2019 г.

КАК ДА ПОДОБРИМ ЕЗИКА НА СВОЕТО ТЯЛО
















Изразът на лицето, жестовете, движение на тялото – това са невербални средства за комуникация. Умелото използване на тези инструменти е също толкова важно, колкото и способността за правилно изграждане на фрази, умения с интонация на гласа и контрол на съдържанието на казаното.

❔ Какво е езикът на тялото и защо всеки човек трябва да го владее перфектно?
Човешкото общуване се състои от вербална и невербална част. В основата на вербалната са думите. Но, както пише руският психиатър В. Бехтерев, „няма нито един мисловен процес, който би бил лишен от външен физически израз“. Ние допълваме всяко от нашите изречения с изражения на лицето и жестове, като по този начин използваме езика на тялото или езика чрез движението на тялото.
❕ Език на тялото – това са невербални знаци, които тялото изпраща по време на общуването, това е езикът на подсъзнанието. Американския психолог Ф. Селже чрез експеримент доказал, че само 7% от информацията се възприема благодарение на думите (съдържанието), 38% ― чрез интонация и 55% ― жестове и мимики. Френския психолог Ален Брасер е казал: «Не е толкова важно какво говорим на другите, колкото начинът по който го правим. … Човек може да говори каквото си иска. Но очите и ръцете, непременно ще го издадат, те нищо не могат да скрият и ще разкажат много повече отколкото думите.
В 1872 г. била отпечатана книга на английския натуралист Чарлз Дарвин, създателя на теорията на еволюцията, ― «За изразяването на емоциите у човека и животните », която става предпоставка за учените да изучават езика на движението на тялото. Най-сериозните изследвания по темата се случват през втората половина на 20 век. С тяхна помощ са били открити повече от хиляда такива, невербални сигнала. Така възникнала нова наука – „Кинесика“ (от гръцки kinesis), изучаваща този мълчалив език - език на жестовете, мимики и пози на човека.
Знанието на езика на тялото дава възможност за контрол над собствените мимики за това, другите да не могат да разберат нашите мисли. Например - с овладените техники, ние ще можем да „държим лицето“ така, че да изразяваме доброжелателност, а не неприветливост и или равнодушие.
Има няколко начина да подобрите езика на тялото си, което ще ви помогне в общуването и работата.
1. Не кръстосвайте ръце и крака – това е сигурен знак за отбрана и на подсъзнателно ниво се възприема от събеседника като сигнал за липса на желание за комуникация. За това гледайте да не го правите.2. Наблегнете на зрителния контакт, но не се втренчвайте – ако говорите с няколко души едновременно отделете време за зрителен контакт с всеки от тях. Но внимавайте да не се втренчвате прекалено, защото това е зловещо. А от друга страна липсата на зрителен контакт издава несигурност. Ако не сте свикнали, в началото ще ви бъде трудно, но постепенно ще се научите да контролирате контакта с очи.
3. Отпуснете раменете – когато сме напрегнати, инстинктивно вдигаме раменете и заставаме в неестествена поза. Опитайте се да ги държите отпуснати – така вдъхвате спокойствие и увереност.
4. Кимайте, когато ви говорят – това е знак, слушате, чувате и разбирате какво ви казва събеседникът. Когато кимате давате знак, че комуникацията е двустранна. Разбира се не трябва да прекалявате, защото прекаленото кимане предизвиква раздразнение.
5. Стойте изправени, без да се прегърбвате
6. Усмихвайте се – усмивката е най-лесният начин да скъсите дистанцията и да разчупите ледовете. Хората са много по-благосклонни, когато събеседникът им се усмихва.
7. Движете се бавно, говорете бавно…– общо взето правете нещата бавно, това създава впечатление за увереност, спокойствие и сигурност. Избягвайте резките движения.
8. Не шавайте! – некоординираните движения, които ви правят да изглеждате нервни са доста дразнещи. Движете се уверено, бавно и спокойно, без да се издавате напрежението си.
9. Използвайте ръцете си по-уверено – ако не знаете как да използвате ръцете си, правете го, за да обясните това, което казвате, но не прекалявайте с жестикулирането.
10. Използвайте принципа на огледалото – огледалните движения са един от най-добрите методи да създадете добро впечатление, но все пак го правете умерено, за да не попаднете в комична ситуация.
070090078; +359894512331
georgiev.georgi@aba.marketing
Инвестиционни идеи, директно от кухнята