неделя, 9 декември 2018 г.

12 ОСНОВНИ ПРАВИЛА И ПРИНЦИПИ ЗА РАБОТА В ЕЛИП

















Способността да работите в екип е ценно качество. Изпълнението на голям проект без координирани действия на много служители е невъзможно. Затова, способността за изграждане на връзки с колегите се цени много високо.

Както знаете, един човек на бойното поле за война не е достатъчно. В много области успехът може да бъде постигнат само чрез координираната работа на целия екип. Ето защо търсенето на хора с умения за работа в екип е толкова голямо днес. Всъщност, възможно ли е да се подготвят олимпийските игри от един човек, да се създаде свръхмодерен продукт или да се създаде непрекъсната продукция?


големите проекти се превръщат в реалност чрез привличане на значителни трудови ресурси и координирани съвместни действия.

❓ какво означава това

фразата за способността да работим в екип, която ние самите често пишем в cv-то си и постоянно срещаме в съобщенията за свободни места. но знаем ли ние какво означава това умение? Както психолозите обясняват, това е способността да се изградят връзки в колегите, за да се работи заедно за постигане на целите. И какви качества са необходими, за да се държите в колектива по този начин?

според една канадска компания, която е поискала група от топ мениджъри, най-важните качества, които един член на персонала трябва да има за продуктивна работа в екип, са:

• способност да се побира в срокове;
• личен чар;
• лоялност към надзорния орган;
• способност за избягване на интриги.

❕ ползи от работата в екип

• възможност да участвате в интересен проект и да се научите на нови неща.
• една от най-известните и ефективни форми на работа в екип - т. нар. ", когато всички членове на групата колективно решават един от проблемите, като изразяват различни идеи и избират най-успешните. участието в мозъчна атака развива творческо мислене.
• в отбора човек се научава да чува мнението на някой друг, да бъде обективен и постоянно да се развива.
• за началника, работата в екип е най-доброто преживяване, което му позволява успешно да направи кариера.

❕ отборна работа правила

1 Решенията се приемат съвместно

ако вашето мнение е различно от общото мнение на мнозинството, вземете среща, на която се опитвате да докажете ползите от позицията си и да намерите компромисно решение. ако мненията са разделени, е необходимо да се гласува. и след това безупречно следвай избрания колективен път.

2 не насилвай авторитета си

Дори и да сте ръководител на този екип или най-опитния и заслужил участник, не слагайте гледната си точка по авторитарен начин. вие работите в колектива, което означава, че всички негови членове имат същите права, за да защитят подхода си към решаването на проблема. работата на екипа не включва началник и подчинени, а равни играчи. Уважавай служителите си, дори и да не си съгласен с тях. Бъдете обективни към тях, не се страхувайте да показвате грешки, но го направете в тактична форма. Да критикуваш методите, позицията, резултатите - ДА!, но никога не нападай личността. тогава никой няма да се чувства обиден и дискусиите ще бъдат конструктивни.

3 Възприемайте работа в екип като училище за професионализъм

Съвместната работа по цялостния резултат ви дава възможност да виждате и да слушате по-опитни колеги, да се учите от тях, да учите полезни умения, да ставате по-знаещи, да растете професионално. Виждайки как работят, как мислят, как защитават позицията си - всичко това ще ви е от полза и в бъдеще, и сега.

4 Записвайте всички идеи!

По време на мозъчен щурм или просто при обсъждане на проблеми, записвайте всички идеи, които вие и вашият партньори казвате. Понякога, някои предложения могат да се покажат фантастични, ако не и безумни. но не се знае, може би след известно време, те ще бъдат доста стабилни и прогресивни.

5 Контролирай емоциите си

Някои служители може да не са ви симпатични, но нямате право открито да показвате чувствата си. Запомнете: Вашето отношение към един или друг човек не трябва да се бърка работата. не можете да се отървете от присъствието му, но можете да се убедите в необходимостта да бъдете обективни към него и да го оцените изключително от позицията на ползата, която той носи на общата кауза.

6 Приемайте критика

Никой не обича да го критикуват. Но ако работите в екипа, трябва да се научите да приемате критика спокойно. вие сте абсолютно същите, както останалите от екипа, никой не е застрахован за грешки, освен това, Вие имате право на грешка и сътрудниците ви имат право да ви насочват.

7 Не работете без почивка!

Иначе, в един момент ще усетите, че сте загубили целия си пламък и страст за работа и ще изпитвате непреодолим мързел. Да, това се случва, когато сте организиран ирационално, малко почивка е много важна, преработването води до печални резултати. В такъв случай, тялото протестира срещу трудния режим и се отпуска и мързелува. За да не се случи така, не допускате пълно изтощение на тялото, дори и работата да носи много удоволствие и не забелязвате колко бързо минава денят. Не стойте в офиса до късно, не забравяйте да се храните  на време и пълноценно, разождайте се, спортивайте всеки ден. Здравословен начин на живот ще умножи Вашата сила и творчески способности. и ако видите, че един от сътрудниците Ви започва да губи мотивация, изпратете го у дома - оставете го да си почине за няколко дни и да се върнете във формацията, отново пълен с ентусиазъм.

8 Разпределяйе отговорности

Работата в екип включва умело разпределение на отговорностите по отношение на проекта. Това означава, че е необходимо да се избегне дребнаво попечителство спрямо подчинените, безкрайни проверки и инструкции за обратен ефект. Ако Вие сте доверили на сутрудника си работата, тогава знаете възможностите му, и сега не трябва да стоите над душата му. Той, като вас, работи за общия резултат и се интересува от успеха на случая. Не бъдете тревожни и и дребнави, не се смятайте за най-умни и отговорна, иначе ще останете навън от екипа.

9 Стриктно се придържаме към плана

Непременно направете, възможно най-подробен план за действие, разпределете работат на етапи, определете срокове на задачите и назначете отговорни за изпълнението в срок. Тогава ще ви е ясно кого можете да попитате в случай на нарушаване на сроковете, а не да търсите виновен и да се разберете за връзките. Изпълнението на плана и спазването на сроковете е основното нещо в работата ви. ако разбирате, че планът изисква корекция, съберете хората и обсъдете възможните промени.

10 Прекратявайте интригите

Тези разрушителни действия могат да унищожат и най-обещаващите проекти. Помнете това сами и във всеки възможен случай казвайте на подчинените си, че имате общи цели, които са в екипната работа са над личните. Въпреки това, във всеки колектив има човек, който се стреми да постигне повече като използва интригите. Той може да разпространява клюки, да изгради хитрост, и ако сте негов ръководител, не му позволявайте да прави провокация и да разпространява истории за другите. просто го сложете на място, и ако не се подчинява, уволнете го.

11 Бъдете скромни

Вие и екипът сте едно цяло, което означава, че успехът не е лично за вас - той е заслуга на целия колектив. ако вашият екип е постигнал висок резултат, това означава, че той е наистина силен, сплотен и конкурентен, но благодарение на всеки от вас. Ценеъе струдниците и не се колебайте да им казвате за това.

12 Почивка заедно

След интензивни седмици и месеци, е много полезно да се повиши корпоративния дух, да се отиде сцелият екип извън града на барбекю. Или да отидете на концерт на любимата рок група, и след това да продължите комуникацията в пицария или бирария. Тогава ще усетите как се зареждат вашите батерии. Но най-важното е, че по време на съвместната почивка да не се говори за работа.