петък, 22 януари 2010 г.

БОГАТСТВО И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ














Да мразиш богатите е най-лесното нещо.
Особено като си беден.
Да искаш богатствата да се поделят на всички по равно, е естествено.
Особено, когато от теб няма какво да се дели.
От друга страна, най-бедните в живота въобще не мразят богатите. Те им се прекланят, всеотдайно им служат и им се възхищават. „Чорбаджи, казвай какво да правим!"
Хората средна ръка не казват „Чорбаджи, казвай какво да правим?", хората средна ръка служат, вършат работа, защото са добре квалифицирани, но в душата си мразят богатите.
А една част от интелигенцията – дали е най-интелигентната не знам – понеже интелигентът се пита и си задава справедливия въпрос: „Защо оня има повече от мене, когато съм по-умен от него?", но не може да си отговори. И се измъчва. Измъчва се и от несправедливостта, и от това, че не може да си отговори. Хем умен, хем беден. Противоречие! Той мисли и намира успокояваща го формула: „Беден, но честен!" което ще рече, че богатите са нечестни.
Всъщност, в това да си умен и беден няма противоречие. Както няма противоречие между това да си умен и богат. Един куп умни хора са много богати, както и обратното.
Древният гръцки мъдрец Диоген бил умен и беден. Но живял в бъчва и казвал, че няма никакви нужди и претенции. Виж, у нас всички завършили гимназия имат претенции. Огромни. Нали за това са учили!
А завършилите философия? А завършилите културология или някаква филология? Или завършилите „наливане от пусто в празно?" никой от тях не иска да разбере, че в живота ум, познания и интелект не са всичко. Трябва да имаш воля и хъс да правиш нещо. Да създадеш нещо. Да произведеш нещо. А когато създадеш нещо, от което всички имат нужда, не може да не забогатееш. Най-пресен пример в световната история е американецът Бил Гейтс, компютърният специалист, който за няколко години стана най-богатият човек в света и създаде основата на цяла индустрия. В един от романите на Балзак, един от героите му казва: „В началото на всяко голямо богатство, стои едно голямо престъпление." Това изречение, извадено от контекста, днес се повтаря в България в най-различни варианти. Повтарят го новозабогатели престъпници, за да се оправдаят. Повтарят го мързеливци, за да се самоуспокояват.
Всъщност всеки познаващ историята на света знае, че зад големите богатства стоят четири неща: труд, изобретателност, воля и интелигентност, които у нас рядко се намират в един човек.