понеделник, 11 май 2015 г.

1 - КАК ДА БЪДЕМ УВЕРЕНИ В СЕБЕ СИ И СУПЕР УБЕДИТЕЛНИ – РОБЪРТ АНТЪНИ







































Едно от най-могъщите средства за постигане на успеха е способността да убедите другите да ви повярват, да ви последват и да ви помогнат. Умението ви да убеждавате е в основата на възможността ви да постигнете онова, което желаете. Непрекъснато откриваме как модерният живот става все по-сложен. Ежедневно ни се налага да взимаме все повече решения и тези, които могат да убеждават другите, имат мощно преимущество за постигането на успеха.

Способността да спечелим другите за своята кауза е безценна. Благодарение на нея можем да имаме много по-голям успех в различни ситуации от ежедневието ни – в молбата за повишение, в изглаждането на дрязгите с някой съсед, в помощта към собствените ни деца при вземането на правилно решение – особено пък, ако използваме техниката за общуване на Великите Убедителни. Съвсем доскоро дори и най-добрите от тях не биха могли да ви кажат какво точно ги прави толкова убедителни. Днес, след стотици научни проучвания и изследвания, бе открито, че убедителността се увеличава многократно чрез специфични, точно определени техники на общуване, които всички ние бихме могли да използваме. Помнете, че убеждаването не е манипулиране. Всъщност то се състои в създаването на подходящо обкръжение за вашите идеи, а след това и в ефективното им споделяне с другите. От умението добре да представите себе си и своите идеи зависи успеха и във всяка конкретна ситуация. Всъщност без подобни способности уменията ви и личността ви могат да останат незабелязани. Фондация “Мелън’ направи едно проучване сред тези, които са преуспели в живота. Достигна се до заключението, че техническите умения съставляват едва 15% от необходимите фактори. Докато умението за общуване – способността да контактуваш с другите и да печелиш тяхното съдействие – съставлява 85% от успеха.

Само си представете, 85% от вашия успех зависи от способността ви да общувате с другите.

СУПЕРУБЕДИТЕЛНИТЕ ПРИТЕЖАВАТ СЛЕДНИТЕ КАЧЕСТВА

Франклин Д. Рузвелт е казал: ”Не всичко, с което се сблъскваме , може да бъде променено, но нищо не може да бъде променено, докато не се сблъскаме с него”. Преустройването на вашите комуникационни модели започва с изострянето на възприятията ви както към околните, така и към вас самия. Спомнете си известни личности или ваши лични познати, които успяват да задържат вниманието ви, докато говорят. Кои качества у тях ви правят впечатление? Колко от следващите твърдения ви идват на ум? “Те са самоуверени и спокойни, което пък от своя страна ме кара да се чувствам удобно и спокойно с тях. В самия тембър на гласа им се чувства авторитетност и убедителност. Пораждат у другите доверие и надеждност, както чрез думите, така и чрез поведението си. Те са сърдечни,  въодушевени и ентусиазирани. Показват съпричастност и загриженост. Те ме гледат в очите и изслушват с внимание това, което говоря”. Всички тези качества допринасят за очарованието им. А онези, които притежават подобно излъчване, разполагат с вниманието ни. Те знаят как да показват най-доброто от себе си. Те притежават огромновлияние върху останалите. Стаята се озарява от светлина просто защото те са вътре.

В следващите глави ще бъдат обсъдени всички тези качества, заедно със специфичните техники, които можете да използвате незабавно. Като приложите тези съвети във вашето ежедневие, вие ще усъвършенствате умението си да общувате с другите. Хората около вас ще усетят, че сте станали по-отзивчиви и по-чаровни. А най-хубавото е, че ще бъдат склонни да ви гласуват доверие, а това ще ви помогне да постигнете всичко, което желаете.

СУПЕРУБЕДИТЕЛНОСТТА ЗАПОЧВА СЪС САМОУВЕРЕНОСТТА

Нека да започнем от доверието. Самата дума има няколко определения. Едно от най-подходящите е “водя задушевен разговор с”. Или с други думи, ако имате доверие на някого, вие споделяте съкровените си неща с него. Като продължим да разсъждаваме в тази насока, нека приложим определението и към самоувереността, в смисъл на задушевен разговор със собственото “АЗ” – онзи вътрешен личен монолог, който се води в нашето съзнание. А сега проследете мисълта ми, защото това е от огромно значение.

Вие сте, в истинския смисъл на думата, уверени в онова, което правите във всеки един момент, когато сте будни. Може би сте чували да казват за някого, а и вие самите сте казвали: “Те са много самоуверени”. Няма дори една единствена дума в речника, даваща определение за липса на самоувереност”.

Ключовият момент, който трябва да се осъзнае е: дали сме самоуверени в
способността си да успеем или сме самоуверени в способността си да се провалим.

Независимо от посоката, която сте избрали, вие непрекъснато обсъждате своите решения със собственото си “АЗ”. И именно този “интимен” разговор създава вашата самоувереност – позитивна или негативна. Ако разговаряте със собственото си “АЗ” за депресията, в която сте изпаднали, тогава вие сте напълно самоуверен, че трябва да бъдете депресирани. Ако разговаряте за болести, тогава вие сте абсолютно самоуверен, че трябва да бъдете болен. Това, в което самите ние сме уверени, е и онова, което ще преживеем.

Като заключение можем да кажем, че самоувереността създава резултатите.

НАЧИНЪТ НА МИСЛЕНЕ НА СУПЕРУБЕДИТЕЛНИТЕ

Хенри Форд казвал: “Ако мислите, че можете или пък мислите, че не можете и в двата случая сте прав”. Бъдете внимателни, защото представата ви за вас ще се превърне в действителност. Съществуват многобройни научни доказателства в подкрепа на твърдението, че нашата собствена представа за самите нас, повече от каквото и да било друго, определя постиженията ни. Мозъкът е като автоматична насочваща система. Той ще направлява живота ви към мисловната представа, която вие самите сте възприели за себе си. Вашето подсъзнание ще работи за или против вас. Сами решавате, като си поставяте носещи вътрешно удовлетворение цели или ограничения, противоречащи на собствените ви интереси. В компютърната терминология това се нарича GIGO (garbage in, garbage out –
боклук вътре, боклук вън). Или може би е по-добре да се парафразира като: добри мисли вътре, добри резултати вън. Когато тази закономерност бъде разбрана и приложена на практика, настъпва времето на динамичните промени. Хубавата новина е, че нежеланите, неефективните навици и модели на поведение могат да бъдат променени. Това може да бъде постигнато чрез създаване на позитивна самоувереност по пътя на позитивната представа за собственото “АЗ”.


ЧЕТИРИ ХАРАКТЕРНИ КАЧЕСТВА НА САМОУВЕРЕНИЯ УБЕДИТЕЛЕН

Самоувереният Убедителен притежава четири отличителни качества.

Първото е въображение. Трябва да можете да си се представяте като човека, който искате да станете и да освободите съзнанието си от начина, по който разсъждавате в момента.

Второто качество е готовността за поемане на отговорност и може да бъде обобщено в следната фраза: “Ще го направя до...”. колко време е необходимо на едно бебе да се научи да ходи? Просто докато го направи! Колкото време трябва да си дадем, за да постигнем целите си? Докато го постигнем! Разполагате с огромно количество енергия, която можете да използвате. Просто престанете да си повтаряте все същия въпрос: “Да бъда или да не бъда? Мога или не мога?” Знайте, че МОЖЕТЕ и ЩЕ БЪДЕТЕ – “GO”. Това е един безусловен, неподлежащ обсъждане ангажимент. Нищо не може да устои пред силата на твърдо решената личност.

И така, първо вие си представяте, след което поемате отговорност – третата стъпка е увереността. Трябва да бъдете уверен, че ще успеете. Това ще ви помогне да дадете израз на позитивното си мислене – на вътрешния диалог. Така ще увеличите самоувереността , а това ще накара другите да повярват във вашия евентуален успех. От този момент на татък започват да се случват удивителни неща. Когато другите повярват във вас, те ще искат да ви помогнат. Това ще допринесе още повече за вътрешната ви увереност в успеха. Колко често сте чували: “ Нищо няма такъв голям успех както самият успех?” Сега вече знаете защо е така.

Четвъртото качество е упорството. Никога не се предавайте. Това за мен е най-важното! В търпението и упорството са ключовете към постигането на всичко. Просто си кажете, че поражението и провалът дори не си заслужават вашето внимание.

ОЧАКВАНИЯТА НА ДРУГИТЕ УВЕЛИЧАВАТ ИЛИ НАМАЛЯВАТ ПРЕДСТВЯНЕТО ВИ ПРЕД ТЯХ

Негативните мисли “извират” от различни източници. Може да имате комплекс за малоценност, защото сте били слаб ученик в училище. Може да сте решили, че не сте кой знае колко умен. Не вярвайте на това! Вероятно просто сте имали лош учител.

Харвардския психолог Роберт Розентал веднъж си задал въпроса дали някои деца не се проявяват зле в училище, просто защото учителите им очакват от тях точно това. Ако така заключил учителят Розентал, би трябвало с повишаване на очакванията на учителя да се подобри и предстaвянето на децата. Той съставил план, чрез който да изпита на практика своята теория в реални условия. В едно училище на децата от предучилищна възраст до пети клас бил даден нов тест за установяване на способностите за заучаване на учебния материал. През следващия септември, след като тестовете били оценени, на учителите били предадени имената на пет, шест деца, определени като “свръхбудни”, т.е.
такива, които притежават изключителни умствени способности.

Онова, което обаче учителите не знаели било, че имената били избрани съвсем случайно, дори още преди тестът да се е състоял. Разликата между избраните и останалите ученици съществувала единствено в съзнанието на учителите. В края на учебната година отново бил зададен същия тест. Резултатите показали, че “свръхбудните” наистина били надскочили нивото на останалите ученици. Те спечелилицели 15 от 27 възможни точки, определящи коефициента на интелигентност. Учителите описвали въпросните деца като жизнерадостни, много по-любознателни, любвеобилни и с много по-големи шансове за успех в живота. Явно единствената промяна се състояла просто в прмененото отношение на учителите към тези ученици. Тъй като учителите очаквали повече от тези деца и самите деца започнали да очакват повече от себе си.

Розентал пояснил, че обяснението по всяка вероятност лежи в недоловимото взаимодействие между учител и ученици. Въпреки, че учителите може да не забелязват несъзнателните сигнали, които изпращат – тонът, изражението на лицето, докосванията, чрез които демонстрират всичките си комуникативни очаквания – подобна комуникативна връзка може много да помогне на детето, като промени собствената му представа за него самото.

Помнете, още Гьоте е казал: “Отнасяйте се към хората така, сякаш са това което трябва да бъдат и ще им помогнете да станат онова, което са способни да бъдат”. Това се отнася и за всичко, което говорите и си мислите за самия вас.


СУПЕРУБЕДИТЕЛНИТЕ СЕ НАУЧАВАТ ДА ПРЕВЪЗМОГНАТ СТРАХА

Винаги, когато се озовем в центъра на вниманието, всички ние сме склонни да се чувстваме неудобно и неловко. Да си в центъра на вниманието в повечето случаи е изнервящо. Когато човек осъзнава собственото си “АЗ”, често е склонен да съсредоточава самоувереността си върху негативните му аспекти. Самият факт, че някой ни наблюдава, вероятно при това критично, често е достатъчен да ни накара да изгубим вътрешното си равновесие и да осъзнаем собствените си ограничения. Страхът пропълзява навътре в нас. Чувството на страх е своеобразен механизъм, който човек стартира сам, за да се защити.

Например един талантлив художник, който избягва да следва таланта си от страх, че може да се провали в очите на другите. Страхът ви кара да казвате и правите неща, които по-скоро бихте предпочели да премълчите. Той ви принуждава да се чувствате неловко и неудобно, когато по-скоро ви се иска да се отпуснете и успокоите. Всеки би желал да се освободи от страха. Не ви ли се иска да влезете в дадена ситуация с високо вдигната глава, с чувство на увереност?

А сега нека да сме наясно – не става въпрос за самонадеяност. Самоувереността е чувство на сигурност по отношение на живота. Тя е вътрешната убеденост, че можете да се справите, независимо от обстоятелствата. Докато самонадеяността се опитва да убеди другите, когато вие самите наистина се съмнявате по отношение на собствените си способности. Тя се проявява в случай, че се чувствате несугурни и се опитвате да преодолеете страха си. Самонадеяността разкрива много по-голяма доза несигурност, отколкото обикновенното чувство на стеснение и притеснение.

Един от страховете, които ви карат да се съмнявате в себе си, е страхът от провал. Всеки човек иска да успее. Представете си един спортист. Понякога той толкова много иска да успее, та чак развива у себе си страхова невроза, че нещо непременно ще се случи и ще го провали. Този страх от провала би могъл да му въздейства по два начина. От една страна може да го подтикне към още по-големи постижения, а от друга – ако се поддаде на страха и започне да вярва вътре в себе си, че ще се провали, - по всяка вероятност способностите му ще започнат да се изпаряват.

Всички ние храним още един страх – страхът да не изглеждаме смешни и глупави. Поддавайки се на този страх, много хора започват да се съмняват сами в себе си. Ние всички искаме да изглеждаме самоуверени, но в живота ни се случват толкова незначителни неща, които ни карат да изглеждаме смешни. Бързо се улавяйте за увереността в собствените си способности и усъвършенствайте чувството си за хумор – това може да ви помогне да преодолеете и най-неловките моменти!

Друг страх е страхът, че ако разкрием истинското си “аз” може да ни заболи. Нашето его е изцяло обгърнато от персоналността, която сме изградили през годините. Думата персоналност идва от латинската дума персона, която означава маска. Персоналността е маската или фасадата, която разкриваме пред света, надявайки се, че той ще я вземе за истинското ни лице. Ние не искаме никой да поглежда зад нея вероятно само, за да открие онова, от което самите ние се страхуваме – една трепереща, неуверена личност. Затова и много често живеем в страх, че нашето его може да бъде наранено или изложено на показ и сме способни на всякакви крайности за да го защитим.

Друг страх е страхът да не бъдем отхвърлени. Представете си един стеснителен млад мъж, който се готви да покани някакво момиче на среща. Изчервен, заекващ, напълно объркан. На нас може да ни се стори смешно, но за него това съвсем не е шега. Той се страхува да не бъде отхвърлен и отблъснат. Страхът от това да не бъдем отхвърлени емного широко разпространен. Заради него много хора се страхуват да се сприятеляват и поемат рискове. В желанието си да се защитят от евентуално отхвърляне, те водят много самотен живот.

Психолозите откриха, че същия този страх от отхвърляне е един от най-често срещаните ключови проблеми в брачните взаимоотношения. Заради него някои от партньорите не се отдават изцяло в брака. Съществува едно отдръпване. Добрият брак трябва да бъде базиран на сто процентно отдаване между партньорите. Не можем просто да заявим: “Искам от любовта и привързаността ти толкова, колкото мога да понеса, но няма да ти дам моята от страх да не бъда наранен”. Чували сме доста за равностойните отношения в брака. Но все пак явно не е било достатъчно. Равностойното отдаване все още е една борба за надмощие, основана на самозащитата. В страхът от отхвърляне влиза и страхът, че във всяка фаза на човешкия живот съществува вероятност за загуба на доверието на другите. Този страх обяснява защо хората са склонни да избягват да изразяват собствените си виждания и сляпо се подчиняват на общественото мнение. В нашето общество ние сме издигнали в култ това да бъдеш нормален. Човек, който се опитва да бъде “нормален”, рискува да изгуби вярата в собствените си способности, както и да изгуби истинската си самоличност. Колко повече си струва да си естествен, отколкото нормален!


НЕУВЕРЕН ИЛИ САМОУВЕРЕН

Изяснихме нещата, които може би ви пречат, причините поради които може би се чувствате неуверени. Какъв е ключът към придобиването на самоувереността, необходима ви за постигането на вашите цели в общуването? Той се крие в естествеността, в откритието на могъщата сила, заложена просто в способността ви да бъдете такъв, какъвто сте. Много критично настроени хора смятат, че да бъдеш какъвто си, означава да бъдеш егоцентрик. Но това няма нищо общо с това да бъдеш естествен. Естествеността като потребност, води началото си наистина от центъра на вашия живот, но тя не е егоцентрична. Тя е един светъл пример за околните, който ги подтиква към действие. Една динамична естествена сила достъпна до всички нас.


ЕСТЕСТВЕНОСТТА – КЛЮЧЪТ КЪМ УБЕДИТЕЛНОСТТА

Естествеността придава стойност на живота ви, защото възстановява силата ви като личност. Да бъдеш такъв, какъвто си, е естествена, човешка и универсална сила. Тя носи със себе си огромна благословия.
Един пациент наскоро ми заяви с явно отчаяние: “Само ако можех да намеря себе си!” аз се усмихнах и му отговорих: “Джордж ако намериш себе си какъв ще бъдеш?”

Той се замисли за миг и после ми отговори: “Бих искал да бъда като Джон Смит. Той има добро положение в своята фирма. Ползва се с уважение в обществото. Играе хубаво голф и има много приятели. Жена му и децата му го обичат и всяка година си купува нова кола”.

“Чакай! – отговорих му. – В такъв случай няма да си намерил себе си, а Джон Смит. И тъй като ще бъдеш същият, вие взаимно ще се унищожите”. Има огромна разлика между това да откриеш себе си и да познаваш себе си. Наблюдавайте околните – онова, което ви харесва у тях. А после възприемете тези качества като част от собственото си поведение.

Шекспир беше писал: “Приемете някоя добродетел и тя си е ваша”. Просто не се опитвайте да бъдете точно копие на някой друг. Радвайте се на собствената си неповторимост и на собствените си таланти.

Днес съществуват вече много книги върху самоувереността и възможностите за манипулиране на другите. Но в нашето общество самоуверените манипулатори не печелят толкова често, колкото може би си мислите. Много компании се управляват от естествени в поведението си хора. Тези хора се издигат до върха, защото другите биват привлечени от тях, защото другите започват да ги обожават и подражават примера им. Спомнете си за някой бизнесмен, когото познавате и който се е издигнал до върха, над всички онези, които по принцип изглеждат много по-умни от него. Защо е успял? Хората, с които работи може да казват, че той е “ужасно почтен в сделките си” или че “има нюх за нещата”. Но всъщност става въпрос за нещо много повече от това. Той притежава вътрешна сила. Излъчва увереност по отношение на това, което той самият представлява и по отношение на пътя, който е поел. Такъв човек е инстинктивно почтен. И никога не отслабва моралното си въздействие върху другите с непочтени компромиси.
Забележете, естествените в поведението си хора знаят какво искат и къде желаят да бъдат. Често в преследването на целите си, само и само, за да постигнат нещо, в което вярват, те ще стават за посмешище. Алберт Швайцер, великият лекар – мисионер, попадна в подобна ситуация още в много ранна детска възраст. Когато бил малко момче, приятелите му веднъж предложили да се качат горе в планината и да убиват птички. На Алберт никак не му се ходело, но от страх да не му се присмиват, тръгнал с останалите. Те стигнали до едно дърво, в клоните на което се било събрало цяло ято чуруликащи птици. Момчетата сложили по един камък в прашките си. Алберт не можал да понесе дори самата мисъл да убие някое живо същество. Той разгонил птиците и се отправил към къщи. От този ден на татък благоговението към живота станало много по-важно от страха да не би да стане за смях. Вече знаел какво иска.

Умората е често срещан симптом у хора подтиснали собственото си “аз”. Всъщност те не са истински уморени, те са уморени “от”. Да не бъдем такива каквито в действителност сме, наистина коства много усилия. Превръщаме се в актьори, изпълняващи роля, с която се опитват да впечатлят околните – а това всъщност е една много уморителна работа! За
разлика от тях естествения човек не хаби енергията си за подобни несъответствия. Неговите действия са съгласувани със собственото му вътрешно “аз”. Почтеността му към самия него предотвратява вътрешните му конфликти. Енергията му е съсредоточена в правене на онова, което има значение за него. Той не я хаби за конфликти и измами. Едновременно с това естествения човек също така мобилизира и енергията на околните. Той ги вдъхновява. Превръща се в живо доказателство за онова, от което човек се нуждае, за да успее. Онзи, който уважава и харесва себе си, може да уважава и харесва другите. Несигурни сме, когато не сме уверени кои сме точно. Опитваме се да отгатнем какво би искал да чуе човекът срещу нас, още преди да заговорим. Опитваме се открием какво искат от нас останалите, още преди да реагираме. Когато сме неуверени, взаимоотношенията ни с другите се управляват по-скоро от това, от което ние имаме нужда, отколкото от онова, от което околните се нуждаят. Докато естествените хора се грижат не само за себе си, но и за другите. Те не хабят енергия за да защитават треперещото си его.

Да повишим естествеността в поведението си означава да се приближим повече към онова, което наистина ни се иска да бъдем. Това е един метод, който трябва да усвояваме по малко с всеки изминал ден. Може би сами си отказвате удоволствието от вашите собствени най-хубави преживявания. Силата на вашето собствено признание и оценка ще ви върне отново хубавите моменти в живота и удовлетворението от успеха, но просто трябва да и позволите да го направи. Това е залегнало и в основата на разширяването на позитивните изживявания.

Ето едно много просто нещо, което можете да направите. Отделяйте по малко време в края на всеки изминал ден, за да се насладите на хубавите моменти, които сте преживели в него. Ако сте направили нещо добре, позволете си да се чувствате доволен от това. Може да е било нещо съвсем дребно, което не би имало голямо значение за някой друг, но което за вас самите никак не е било лесно. Може да сте били прекалено изнервени, защото вие предстояло да се срещнете с някой за пръв път. Може просто да сте се обадили на някого по телефона, въпреки, че това ви е коствало много. Може да сте изгладили някое недоразумение. Няма значение какво е било, затворете очи и се съсредоточете върху удоволствието на това мъничко ваше постижение. Така, на практика, вие подхранвате вътрешното си “аз”. Подхранвате позитивните си очаквания. А следващия път ще бъде още по-лесно. Не след дълго хубавите моменти ще запълнят по-голямата част от деня ви.


ПЕТ ПРАКТИЧЕСКИ СТЪПКИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ ВИ САМОУВЕРЕН И СУПЕРУБЕДИТЕЛЕН

1. Демонстрирайте самоувереност, дори и когато тя ви липсва. Фразата, която трябва да запомните е: “Действай, като че ли”. Действайте като че ли вече сте достигнали целта си. Обществото поддържа хората, които знаят към какво се стремят.

2. Приемете идеята, че няма нищо лошо в това да си различен от останалите. Всъщност, всички сме различни, създадени сме за да бъдем различни. Често под прикритието на “опитвам се да намеря себе си”, ние просто се опитваме да имитираме другите. Емерсън е казал, че сляпото подражание е равносилно на самоубийство. Вместо да подражавате на другите, радвайте се на собствената си неповторимост.

3. Някои дребни придобивки биха могли да подсилят значително самоувереността ви.
В книгата “Адвокати на дявола” един от героите на Морис Уест просто поставя свеж карамфил в бутониерата на сакото си и уверено се изправя пред света. Една нова прическа, нов тоалет или някакво ново бижу могат да ви превърнат от самоподценяващ се в самоуважаващ се човек.

4. Хората, които ви вдъхновяват, са в състояние да направят чудеса за укрепване на вашата самоувереност. Вместо да се обвързвате с индивиди, които непрекъснато се подценяват, търсете такива приятели и се обградете с такива хора, които притежават високо, положително мнение за себе си.

5. Прекарвайте известно време насаме със себе си.
Усамотението е в центъра на себепознанието. Само когато сме сами, ние се научаваме да правим разлика между истинското и фалшивото. Шекспир бе писал: “Ако към себе си ти искрен бъдеш... не би могъл неискрен да си с някой друг”. В основата на истинското бщуване лежи себепознанието. Всичко, което е освободено от лъжата, е сила. Да познаваш себе си означава да познаваш всички.

А сега трябва да ви поздравя. Вие предприехте една важна първа стъпка, с която ще станете по-естествен в общуването си с другите. Когато напреднете в четенето на тази книга, ще започнете да разбирате по-добре околните и ще можете много по-ясно и твърдо да споделяте с тях собствените си идеи. Всяко пътуване, дори на хиляди километри, започва с една единствена стъпка. Сега на вас ви предстои да се научите как по-самоуверено да общувате.

https://mssg.me/georgiev.finance

+359894512331