понеделник, 11 януари 2010 г.

ДЕСЕТ ПРИЧИНИ ДА НЯМАТЕ УСПЕХ


Ако чувствате, че не успявате да постигнете определен успех в сферата, която сте си избрали, обърнете внимание върху причините за неуспех, които посочваме. Възможно е да не успявате, защото:
1. Нямате точна цел
Дори, ако тичате по цял ден и вършите куп задачи и задачки, няма да имате успех, ако не сте наясно за крайната цел на своите действия. Как да постигнете нещо, което не съществува в природата? Ако нямате цел – всичките Ви действия са безмислени.
2. Не сте наясно за смисъла
Важно е да имате точна цел, към която да се стремите, но още по – важно е да разберете, какво ще Ви даде постигането на целта. Целта Ви трябва да бъде смислена, точна, изпълнима и да имате желание да я постигнете. В противен случай винаги ще имате вътрешна съпротива да постигнете успех.
3. Нямате план
Не можете да постигнете някаква цел, ако не сте наясно, какво точно трябва да направите. Направете си подробен план, състоящ се от етапи, разбити на конкретни стъпки. Сега вече ще виждате стъпка по стъпка, как ще постигнете желаното. Остава само да започнете от първата стъпка.
4. Възможностите Ви не отговарят на Вашите желания
Не бива да сте прекалено самоуверени в своите възможности. Имайте вярна преценка за своите умения. Това не значи, че не можете да си съставите амбициозни цели – просто имайте предвид, че със сигурност ще има умения, с които още не разполагате и които ще се налага да придобиете. Помислете за това още по време на съставянето на плана за постигането на целите си.
5. Не сте сигурни в своите сили
От друга страна, ако подценявате своите възможности, може да не се решите да опитате нови успешни действия. За да разберете, дали можете да направите нещо или не, трябва да започнете да действате. Може да се окаже, че с лекота правите нещо, което дълго време сте се опасявали да започнете.
6. Не се учите от своите грешки
Не бъдете от хората, които за всяка своя грешка започват да се обвиняват. Всяка Ваша грешка е урок, който трябва да анализирате. Ако разберете причините за неуспеха си, по-лесно ще намерите верен начин на действие. Не е зле да анализирате и чуждите грешки, които хората допускат във Вашата област.
7. Не чувате полезни съвети
Много хора смятат, че показват слабата си страна и се представят като некадърници, ако се вслушват в чужди съвети. Не бива, разбира се, да следвате всички съвети, които Ви дават, но ако последвате съвета на някой професионалист във Вашата област, може да си спестите доста празни усилия.
8. Притеснявате се, че ще Ви откраднат идеята
Понякога хората се притесняват, че поредната им гениална идея ще бъде открадната от колеги или конкуренти. Не бива пазенето на професионалните Ви тайни да стане основната част от дейността Ви. Трябва да се развивате, а затова ще се налага да показвате на хората, какво и как правите.
9. Изморени сте
Ако сте изтощени морално или физически, не можете да очаквате не само да постигате своите цели, но дори само да вършите някаква продуктивна работа.
10. Притеснявате се да успеете
Колкото и да е странно, съществува и страхът от успеха. Понякога човекът вътрешно не иска да постигне целите си (и не ги постига), защото се притеснява, какво ще прави, когато целта бъде постигната. Несигурността в бъдещето е голяма спънка за постигането на целите. Обмислете предварително този въпрос за себе си, за да знаете, към какви върхове ще се стремите след като сте постигнали целта си.


Сега вече успехът Ви е в кърпа вързан!

http://ggeorgiev.aba.community/